Eu vreau unde El vrea și acum aici sunt

Pustincul Antonie în subsolul din București

„Azi 18 septembrie 2017 m-am dus să îl văd iarăși pe părintele Antonie, pustnicul care ține votul tăcerii.

În urma unor întâmplări, a ajuns să viețuiască de câteva luni, știut doar de câteva persoane, undeva în subsolul unei case din București. Cine își putea imagina că în timp ce mașinile noastre umplu văzduhul orașului cu gazele lor de eșapament, iar telefoanele sună necontenit șiroind de vorbe și fiecare aleargă hăituit de-a lungul zilei de gândurile lui, undeva chiar în burta acestei balene care ne înghite, stătea ascuns, plin de veselie, ca un alt Iona, nevăzut, un eremit. Un sihastru care vorbește neîncetat cu Dumnezeu. În vremea în care noi lipsim din viața noastră, un om se adâncește și plânge pentru păcatele noastre. Îl vedeam uneori ca pe un punct pe care se sprijină această piramidă răsturnată a orașului. Rugăciunile sfinților țin lumea. Lacrimile lor dizolvă zgura păcatelor noastre. Cât de mult m-a însuflețit și m-a încredințat acesta gând de-a lungul ultimelor luni, în care îl știam acolo, în burta chitului, nu vă pot spune cât de mult!

De multe ori m-am gândit că se ascunde în spatele năstrușniciilor sale și a lucrurilor neserioase sau fără sens pe care le cere sau le scrie. Mi-amintesc că într-una din zile era foarte preocupat de următoarea temă: dacă avioanele pot fi oprite cu degetul când își iau avântul la decolare. El era absolut sigur că da. M-a pus să caut această informație. Am căutat pe internet, dar nu am găsit nimic în acest sens. L-am întrebat pe fratele meu, o persoană mai tehnică, dar și mai glumeață, care mi-a răspuns că da, desigur, poți opri avionul cu un singur deget, n-ai decât să apeși pe butonul de oprire și se va opri, dacă ești pilotul avionului. I-am spus părintelui răspunsul și a râs, dar nu s-a lăsat păgubaș și a căutat în continuare un răspuns bazat. L-a pus pe C. să caute pe internet (de când era la București părintele Antonie auzise de existența acestei unelte). Și cum am intrat data următoare la dânsul la demisol, a luat repede o foaie și mi-a scris că a găsit răspunsul: într-adevăr, avioanele nu pot fi oprite la decolare cu degetul, e clar! Și se prăpădea de râs. Și tot felul de alte năstrușnicii.

Părintele Antonie nu vorbea despre experiențele sale duhovnicești decât indirect și foarte rar. Viața sa s-a desfășurat în ultimii 20 de ani, în munți și zăvorât în peșteri, acolo unde oamenii ajungeau greu. A stat câțiva ani în Apuseni, într-o peșteră cu totul izolată, unde cineva îi amenajase o încăpere din lemne, unde vreme de 5 luni pe an nu urca nimeni, cam din luna noiembrie, până prin martie. Stătea acolo închis ca într-un mormânt, zăpada îl închidea. Se încălzea de la flăcăruile candelelor. Veneau animalele sălbatice. Odată când am ajuns la dânsul în peșteră și îmi spunea că veniseră lupii și au încercat să intre, l-am întrebat dacă nu îi era frică și mi-a răspuns amuzat de naivitatea întrebării mele: „-Cum să îmi fie frică, doar am ușă!”

Dar odată după ce am ieșit din camera sa de la demisol, când m-am întors, fără vreo legătură cu lucrurile amuzante de până atunci, a luat o foaie și mi-a scris următoarele: _ESTE CĂ SE POATE SĂ AVEM LUMINA ÎN FAȚA NOASTRĂ ȘI NOI O CĂUTĂM? EA NE BATE PE UMĂR ȘI NOI NE FACEM CĂ NU SIMȚIM. NU TOȚI SIMȚIM FRIGUL, NU TOȚI SIMȚIM CĂLDURA. CE SĂ MAI ARATE DUMNEZEU DACĂ LE AVEM ȘI NU LE VEDEM?!

Altă dată mi-a scris pe o foaie: „Sunt mulțumit că am făcut tot ce depinde de mine.” Atunci mi-am dat seama cât de mult poate într-adevăr să depindă de noi.

Sau când l-am rugat să îmi spune ceva despre Rugăciune mi-a scris așa: „Să o poți. Să nu vezi ce vezi. Să nu auzi ce auzi. Și să nu gândești ce ceilalți gândesc.”

Articolul complet despre părintele Antonie a fost publicat în Revista Familia Ortodoxă pe luna aprilie 2019.

Mormântul Pustnicului Antonie lângă mănăstirea Vârful lui Roman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s