Biruie pe aproapele cu dragostea

Atunci când îndrăzneşti şi spui cuiva că îl iubeşti, abia atunci începi o lucrare firavă la început, începi să îl iubeşti, așa din chiar mijlocul urii, al păcatului, căci cuvântul are putere lucrătoare dacă i-o spui în numele lui Hristos.

Nu e nevoie să i-o spui de multe ori, poate că o singură dată este deajuns, atunci când s-a înmuiat și a început să se schimbe inima ta. Şi acum iată că simți iarăşi o mare bucurie, ca atunci când v-ați întâlnit prima oară, în taina care v-a unit.

Când vezi, cu viaţa ta, că ceea ce afli de la Sfinţii Părinţi şi ceea ce pui, ca om nevrednic în lucrare, dă roade, te bucuri, căci aceasta este viaţa cea adevărată: -Iată că Hristos nu m-a minţit, m-am dus către El şi am văzut cu ochii mei că aşa este, adică am gustat cu limba mea şi am văzut că bun este Domnul! Iată văd viaţa mea ca un laborator în care experimentez; trăiesc în Biserică alături de sfinții părinți ca într-un centru de cercetări utilat la cele mai înalte standarde cu cei mai de seamă oameni de știință.

Uite spre exemplu, vii în faţa mea chiar acum şi mi se pare că te urăsc şi vreau să te alung pentru că mi-ai spus nişte lucruri care m-au întors pe dos şi m-au mâniat. Dar imediat îmi aduc aminte de cuvântul lui Hristos care zice : -Atunci sunteţi ucenicii mei când vă iubiţi unii pe alţii, atunci veţi rămâne în dragostea Mea când vă iubiţi unii pe alţii precum Eu v-am iubit. Şi vreau să împlinesc porunca aceasta pe loc, şi îmi muşca limba şi tac şi vreau să deschid uşile cele de aramă ale inimii mele împietrite şi atunci, o minune!, vine Dumnezeu Însuşi să le deschidă şi nu întârzie nici o miime de secundă. Acest nu întârzie vrea să spună că dinainte era acolo. Numai oamenii pot să nu întârzie şi să zică : -Vezi, am venit la fix, n-am întârziat! Dar la Dumnezeu nu e aşa, căci El este dinainte acolo, dintru început, de la clipa plămădirii tale şi mult dinaintea ei. Trebuie doar să se deschidă nițeluș dispoziția omului. Nu mult. Zice părintele Paisie Olaru că poarta Raiului este deschisă și se poate intra în el cu ușurință.

Cercetând viața aceasta a poruncilor vede omul că este cu putință să Îl sorbim pe Dumnezeu Însuși și din aproapele și din porunci. Atunci toate se luminează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s