Vocația idioritmică a românilor

De vreo câteva zile am dat în patima publicului, a scrisului în public pe care, vreau nu vreau, încerc să mi-l asum și să merg înainte. O zi, două, trei, nu știu. Și nu știu ce trebuie asumat întâi, scrisul în general sau prietenii pentru care scriu. O vai, neputincioasă asumare. Iată acum ce mi-a mai venit.

Atunci când am reflectat la una din meseriile din carte, la Singuratic, mi-au trecut prin minte următoarele:

Este cunoscută printre istorici scrisoarea lui Vladislav I către starețul Hariton de la mănăstirea Cutlumuș din muntele Athos de la anul 1369 în care în schimbul unor importante danii cerea schimbarea regimului chinovial (de obște) pentru români în cel idioritmic. Acest fapt are loc la puțină vreme după ieșirea românilor din pădurile în care stătuseră ascunși de la fața istoriei vreme de 1000 de ani, ca un fel de cerere de revenire la un stil de viață mai potrivit românilor. Aceste două evenimente mi s-au legat într-o teorie pe care nu o pot scoate din capul meu cu nici un chip și pe care în ultima vreme insist oriunde mă apuc să vorbesc. Mai mult cu mine însumi: poporul meu iubit, nu apuci bine să ieși în public pe scena istoriei după vreo mie de ani de absență formativă că repede îți dai seama că ceva totuși nu se leagă în noua ta viață și deja faci un pas înapoi în văile munților pe care abia le părăsiseși.

Și m-am gândit așa? Dacă aici în semnificația acestui eveniment, nu cumva aici în trecutul acesta care devine încet-încet o resursă incredibilă pentru traumele prezentului (voi mai vorbi despre asta) este un răspuns la multe dintre păienjenișurile noastre românești contemporane: vocația de idioritmici a românilor și șansa pe care am avea-o de a ne regăsi însuflarea ca și comunitate dacă ne vom înțelege în profunzimea ei această vocație de singuratici și ne-o vom asuma cu intensitate. S-ar putea sfârși etapa raportării la alte centre vocaționale, care ne-au centralizat proiectele fără rezultate importante în ultimele două sute de ani mai ales, raportare pe care experiența a arătat-o deja că nu ne ajută prea mult în găsirea răspunsului la întrebarea Cine ești și ce vrei? Care-i meseria ta adevărată? și poate că vom putea să evităm deziluzia ieșirii prea timpurii de pe scena unei istorii, a unei lumi care eu personal nu cred nu are intenția asunsă și nemiloasă să ne avorteze cu orice preț. Cred că nu am găsit încă un diagnostic corect care să ne explice maladia de care ne-am pricopsit.

Este atât de evident că ceva teribil se petrece cu noi astăzi prin această fugă obsesivă de noi înșine, dar care nu mi se pare că are, nici pe departe, vreo legătură cu imperativele sărăciei sau cu cucerirea românilor de către marile companii internaționale care ne-au furat pădurile și poșta și băncile și copiii. Plecarea românilor din țară spre alte meleaguri încât să fim a doua țară din lume după însângerata Sirie ca imigrație după căderea Cortinei nu cred că are nici o legătură cu vreo conspirație sau cu așa-zisa căutare a prosperității economice în Occident.

Este vorba despre altceva mai subtil, ce ține numai de noi, și cu implicații mult mai adânci decât ne închipuim și atunci și soluția ieșirii din această fundătură se găsește în cu totul altă parte. Să ne rugăm să trimită Dumnezeu un om politic care să înțeleagă toate acestea și să aibă putere să ungă mecanismele românești prea avariate spre a putea ieși un pic spre lumină. Nu ne facem iluzii care nu pot să stea, știm că lumea este grav avariată de la căderea omului de la începuturi, dar și că nu-i loc de deznădejde căci venirea lui Hristos ne-a dat totul și nu ne lipsește nimic, însă boala de care este limpede că am fost cuprinși noi românii pe această porțiune de istorie, parcă mai mult decât alte nații ale zilelor noastre, ar trebui totuși măcar un pic ameliorată. Nu ne putem baza că a venit sfârșitul lumii și gata nu mai facem nimic spre o minimă bucurie a conviețuirii împreună ca popor.

Ne mai gândim și mâine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s