Scufundările în adâncuri

Înainte să scriu cartea despre meserii am avut niște gânduri pe care la pun acum pe tavă:

„Povestitorul este o meserie universală. O poate practica oricine, oriunde. Stomatologul sau gunoierul, în tren sau în tolănit în pat. Povestitorul nu lasă lumea așa cum intră în minte, nu lasă gândurile să vină de-a valma și să se adune în nisipuri mișcătoare. El le pune un filtru, o vamă, pentru ca numai unele să treacă. Iar pe acestea le sortează și face din ele o construcție, o clădire care stă. Aduce soare, aduce lumină și dă nădejde. Pentru că gândurile lăsate singure se încolăcesc unele într-altele și îl prind și îl necăjesc pe posesorul lor neatent, putând chiar să îl sugrume. Povestitorul se opune haosului și este îndrăgostit de dragoste.

Din păcate astăzi asistăm azi la degradarea poveștilor oamenilor și la dispariția povestitorilor. Nu îmi este foarte clar dacă realitatea tot mai săracă e de vină sau narațiunile tot mai schematice au sărăcit realitatea. În orice caz asistăm la o depresie a povestirii.

Cine e de vină, realitatea sau povestirea? Cine pe cine a îmbolnăvit? Realitatea a șubrezit povestirea, sau povestirea a sărăcit realitatea? Câteodată mi se pare că într-adevăr nu mai ai despre ce să povestești, doar bancuri care se repetă, chestiuni de estetică rudimentară sau cifre și eficiență. Totul se face cu rețetă, cu obiective, cu management, cu măsuri de siguranță, cu prevederi contractuale, cu scheme de joc. Cuvintele ies din creier, nu se mai nasc în inimă.

Îmi aduc aminte de serile când copilaș fiind, sosea nea Parfene, vânătorul cu picior de lemn, pe la tataie, încărcat cu un sac plin de guguștiuci. Le scoteau alicele, îi opăreau, îi jumuleau, iar în ei fierbea mustul de ruzinci. Eu priveam la piciorul de lemn cu teamă, dar îmi plăcea, era cald și bine în bucătărie și ascultam istorii pe care le-am uitat.

Ce soluție văd? Scufundările în adâncuri.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s