Nu poate muri cineva fără hotărârea lui Dumnezeu

Un mirean iubitor de Hristos a întrebat pe Marele Bătrân:

-Un câine a mușcat pe sluga mea. Spune-mi, va muri, sau nu? Căci spun unii că cel mușcat de un câine va muri în 40 de zile.

Bătrânul a răspuns:

-Sluga nu are nimic rău. Nu te teme. Dar cugetă la ce s-a scris: „Nu va cădea nici o vrabie în cursă fără voia Tatălui vostru din ceruri”. (Mt. 10,29)

Auzind acela, a socotit că sluga nu va muri. Dar peste două zile a murit. Iar stăpânul lui, având credință mare în Bătrân, și știind că el nu minte, s-a mirat și nu era convins că a murit.

Și venind, l-a întrebat despre el, zicând:

-Fiindcă sunt în îndoială dacă a murit sluga mea sau nu, ce spui, Părinte?

Bătrânul a răspuns:

-A murit.

-Și cum a murit, odată ce ai spus că nu are nimic rău?

Bătrânul a răspuns:

-Fiindcă bănuiai că va muri numaidecât din mușcătura câinelui, ți-am spus că nu va fi așa. De aceea ți-am spus că nu are nimic rău. Căci moartea de la Dumnezeu nu are în ea niciun rău. Iar ca să îți vestesc că va muri de moartea cea de la Dumnezeu, am adăugat că nu poate muri cineva fără hotărârea lui Dumnezeu, chiar dacă ar fi mușcat de zeci de mii de șerpi veninoși.

-Și de ce ne-ai dat un răspuns atât de neclar?

-Nu te mira că nu ți-am spus limpede aceasta. Căci nu trebuie să vorbim totdeauna limpede despre acestea. Fiindcă ele vatămă pe cel ce le spune și nu-l folosesc. Nu ți-amintești că și Mântuitorul, vrând să își arate firea omenească, s-a folosit de cuvinte smerite, zicând: „Unde l-ați pus?” (Ioan, 11, 34); și: „Câte pâini aveți?” (Mc. 6, 38); și: „Cine s-a atins de Mine?” (Mc. 5, 30). El a învățat prin aceasta pe sfinți să nu se folosească totdeauna de cuvinte mari. De aceea au răspuns și ei după folosul lor. Iar dacă unii se smintesc, să audă pe Pavel, care zice: „Noi suntem bună mireasmă a lui Hristos în cei ce se mântuiesc și în cei ce se pierd: pentru unii miros de viață spre viață, pentru alții miros de moarte spre moarte” (II Cor. 2, 16) Deci pentru cei credincioși se vorbește așa ca să înțeleagă și să se folosească, iar pentru cei necredincioși, ca să ne disprețuiască și să tragem din aceasta un folos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s