Despre cartea cuvintelor dispărute

Interviu Radio România Cultural

Am scris această carte pentru a îi inspira pe copii să se folosească de cuvinte ca de niște unelte în căutările lor, atât în experiențele lor banale de zi cu zi cât și în cele mai profunde, care depășesc orizontul mărunt al unei zile. Care este menirea mea, care-i tâlcul mai adânc a ceea mi se petrece?

Și pentru că uneori viața lor li se pare plitisitoare și că nu ar merita să fie povestită, mi-a venit ideea de a merge invers, adică să încercăm să revigorăm experiența cu ajutorul cuvintelor și a unor întrebări trezitoare. Cuvintele pot să transforme o experiență anostă într- una interesantă. Nu este o minciună. Ce-ar fi să îi incit pe copii să aspire către lucruri mai înalte, mai mărețe, folosindu-mă de cuvintele acestea care dispar?

Pentru că am observat că așa cum au dispărut dinozaurii, cum dispar în continuare animale și plante, dispar și tot felul de alte lucruri cu care ne-am obișnuit și care au făcut parte din viața noastră. Lucrurile ca lucrurile, însă ce te faci atunci când încep să dispară și unele cuvinte! Asta e destul de grav fiindcă e deja vorba de elementele fundamentale ale vieții noastre.

Cuvintele noastre prin care ne exprimăm! Cât de greu ne este atunci când nu putem exprima iubirea noastră, sau când nu știm să dăm un sens suferinței noastre fiindcă ne lipsesc cuvintele potrivite.

Și am ajuns la concluzia că așa cum se erodează aceste legături fine între cuvinte și sensurile lor, tot așa se rupe și comunicarea noastră cu copiii noștri. Fără sens cuvântul dispare și ei nu îl mai cunosc, și atunci dacă copiii noștri nu mai folosesc și nu mai înțeleg cuvintele noastre, cât de mult mai sunt ei ai noștri, cu adevărat? Înseamnă că cineva ni i-a furat. Înseamnă că dacă noi nu i-am hrănit, între timp, altcineva i-a hrănit cu alte înțelesuri. Și atunci, cum le vom mai transmite moștenirea noastră culturală? Baza unei educații reale este experiența culturală comună între noi și copii. Adică să avem cuvinte, povești de viață, filme, cântece, poezii, eroi, romane, anecdote despre care să putem discuta cu pricepere și plăcere împreună, folosind cuvinte comune. Educația înseamnă transmitere a unei moșteniri, culturale, care să devină comună.

Scopul cărții este să îi inspire pe copii. Pentru aceasta am ales pentru început 12 cuvinte. Fiecare cuvânt are asociat un text prin care copiii sunt stârniți să pornească într-o căutare de sine și o ilustrație foarte ingenioasă a Mariei Brudașcă în care cuvântul este scris cu litere în care fiecare literă este o poveste în sine. Iar copilul este îndemnat să continue mai departe această aventură a descoperirii și salvării cuvintelor dispărute.

Un gând despre „Despre cartea cuvintelor dispărute

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s